Van fouten leer je – Lindsay

Van fouten leer je – Lindsay

Mijn naam is Lindsay Bingley en afgelopen jaar heb ik 4 maanden stage gelopen in het buitenland voor mijn opleiding  Communicatie IEMES.

Waarom?

De reden dat ik in het buitenland stage ben gaan lopen, was omdat ik voor mijn gevoel nog nooit echt uit mijn comfort zone was gekomen. Tot dan toe had ik mijn school gevolgd in mijn eigen stad, woonde ik nog in mijn eigen stad en had ik nog geen stap gezet waarbij ik mezelf écht uitdaagde. Daarom was naar het buitenland gaan voor mij de ideale zet om nieuwe dingen te leren, maar vooral ook om mezelf te ontwikkelen.

Na een lange zoektocht was het mezelf nog niet echt gelukt om een bedrijf te vinden waar ik mezelf echt bij vond passen of wat mij erg aansprak. Via een tip van een kennis heb ik toen contact opgenomen met JongLeren.es. Kort nadat ik contact had gehad met Joost, volgde een Skypegesprek, waarbij hij beter in kaart wilde brengen wie ik was en naar wat voor stage ik op zoek was. Ik werd elke keer goed op de hoogte gehouden, wanneer ze nieuws hadden over een stagebedrijf. Aangezien de deadline voor de startdatum van mijn stage dichtbij was, zat ik in spanning te wachten op het verlossende telefoontje.

Uiteindelijk was het gelukkig zover: Joost belde mij op om te vertellen dat ik aan de slag mocht gaan bij een bedrijf in Valencia! Een bedrijf waarbij ik creatief te werk kon gaan met fietsverhuur en tours. Voor mij werd dit mijn eerste ervaring in het buitenland en daarbij ook nog mijn eerste ervaring op mezelf. Dit was voor mij daarom best wel een spannend vooruitzicht, maar ik keek er vooral heel erg naar uit.

Het begin

Toen het eindelijk zo ver was en ik in het vliegtuig stapte gingen er veel emoties door mijn heen, maar vanaf dat moment had ik een knop omgezet. Eigenlijk vanaf het moment dat ik aankwam in Valencia en werd opgevangen, voelde ik mij meteen thuis. Het was een gevoel, maar ook de fijne mensen om me heen en de mooie stad.

Kort daarna mocht ik al aan de slag. Het werk en de collega’s bevielen mij vanaf het begin heel goed en ik zat meteen goed op mijn plek. Het werk was heel dynamisch, communicatief en creatief, de 3 dingen waar ik heel graag mee aan de slag ga.

Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en heb met heel veel verschillende soorten mensen samengewerkt. Met mensen in dezelfde taal en met mensen in een andere taal. Deze taalbarrière kan wel lastig zijn, maar ik heb geleerd dat je met een paar woordjes en handen en gebaren al heel ver kan komen.

Vrijheid

Ik ben blij dat ik mijn creatieve ideeën en handelingen kwijt kon, hierdoor vulde wij elkaar ook aan. Ik heb geleerd zelfstandig te werken, scherp te blijven en probleemoplossend te denken. Aangezien ik vanaf het begin verantwoordelijkheid heb gekregen en het gevoel had dat het bedrijf mij hierin vertrouwde, gaf mij dit ook zelfvertrouwen.

Het leukste van alles vond ik zelf altijd wanneer ik positieve reacties terug kreeg van de klant en ze tevreden de winkel verlieten. Soms zelfs zo tevreden, dat ik een flesje wijn overhandigd kreeg. Dit gaf mij echt een boost.

Daarbij was het bedrijf voor mij ook een duidelijk voorbeeld van een succesvol bedrijf die laat zien dat druk werk ook gecombineerd kan worden met plezier. Dit maakte het allemaal een stuk gemakkelijker en leuker. Iedereen binnen het bedrijf wordt ook gezien als één ‘familia’.

Van fouten leer je

Hoe leuk mijn stage ook was, natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt. Dit is onvermijdelijk en uiteindelijk zijn dit de dingen die leerzaam zijn. Wat ik vooral heb geleerd is om nooit in de stress te schieten, en sowieso altijd rustig te blijven. Elk probleem is namelijk oplosbaar. Ik heb dus redelijk vaak in situaties probleemoplossend moeten denken, waarbij ik er uiteindelijk toch wel zelf uitkwam. Daarbij heb ik ook wel gemerkt dat er soms miscommunicaties ontstaan door de taalbarrière, aangezien je soms dingen net iets anders vertaalt en oppakt in een andere taal. Je kunt daarom niet duidelijk genoeg naar elkaar zijn en het kan nooit kwaad om dingen dubbel te checken, dan wel driedubbel..

Hulp van JongLeren.es

Voor mij was het heel fijn dat ik tussendoor nog contact had met JongLeren. Ik wist dat als ik ergens mee zat of als ik ergens niet uitkwam, ik ze altijd kon bereiken. Aangezien JongLeren zelf in Malaga zit, was het natuurlijk lastiger om contact te onderhouden aangezien ik zelf in Valencia stage liep. Alsnog waren ze erg betrokken en is dit goed verlopen. Ze hebben mij zelfs een keer bezocht in Valencia. Ik vond het erg fijn om mijn verhalen, maar ook de dingen waar ik tegenaan liep met hun te delen.

Als ik op mijn stageperiode terugkijk kan ik zeggen dat ik veel heb geleerd. Niet alleen van mijn stage, maar ook van de gehele ervaring op zich heb ik enorm veel geleerd. Ik ben deze 4 maanden in Valencia voor mijn gevoel veel zelfstandiger geworden. Geen moment heb ik spijt gehad van mijn keuze om in het buitenland stage te lopen. Voor mij is dit echt heel goed geweest en ik denk hierdoor ook in de toekomst beter met lastige situaties om te kunnen gaan.

Ook denk ik dat ik door de ervaring een basis heb gelegd voor als ik later een andere stage ga lopen, of andere werkervaring op wil doen, of dit nou in Nederland of in het buitenland is.  Daarbij heb ik mezelf heel goed leren kennen en had ik genoeg tijd om alles letterlijk en figuurlijk op afstand te bekijken. Ik heb mij dus echt ontwikkeld en ben niet meer teruggekomen als dezelfde persoon.

Dit allemaal is begonnen met de hulp die ik heb gehad van JongLeren.es die mij bij dit gehele proces hebben geholpen. Daarvoor wil ik ze enorm bedanken.