Stap uit je comfortzone – Lisa

Stap uit je comfortzone – Lisa

Als je vorig jaar tegen me zou zeggen “Lisa, ga in het buitenland stagelopen!” had ik je waarschijnlijk vragend aangekeken en voor gek verklaard. Mijn antwoord zou dan ook een volmondig “geen denken aan” zijn!

Maar waarom niet?

Natuurlijk dacht ik aan de leuke dingen en de meerwaarde van een buitenlandstage, maar waar ik nog meer aan dacht was aan wat ik er allemaal door zou moeten missen. Ik zit graag in mijn eigen zogeheten comfortzone, heb een fantastische vriend waarvan ik geen afstand zou willen nemen, kan eigenlijk geen dag zonder mijn trouwe viervoeters en zou stiekem ook wel een beetje mijn ouders gaan missen. Want ja, zelf wassen, koken en boodschappen doen? Zonder mij zouden mijn ouders zich gaan vervelen… dat doe ik ze natuurlijk niet aan ;).

Toch zit ik nu achter mijn laptop in het zonnige Spanje… en dat is niet voor een korte vakantie. Het is voor een periode van vijf maanden en ja, dat lees je goed! We hebben het nog steeds over dezelfde Lisa die de woorden ‘geen denken aan’ gebruikte als je ook maar even over een buitenlandstage begon. En toch zit deze meid hier!

Stap uit je comfortzone!

Dat is dus precies hetgeen waar ik naartoe wil met dit verhaal. Want als je echt zou willen groeien zal dat niet zo snel gebeuren als je continu in je comfortzone blijft zitten. Wil je écht iets bereiken? Dan moet je soms lastige keuzes maken. Ik had gelukkig mijn studiecoach die continu achter mijn broek aan zat met de mededeling “als jij meer uit je studie wil halen, zou je toch echt naar het buitenland moeten vertrekken,” dit is iets wat bij mij heeft gewerkt. Maar natuurlijk kan je zelf ook deze keuze maken!

Na lang nadenken ben ik uiteindelijk de uitdaging aangegaan. De weg er naartoe was echt niet altijd even leuk. Je moet dingen regelen die je voor een ‘normale’ stage niet hoeft te regelen, laat dingen achter die je lief zijn, krijgt te maken met een vreemde cultuur en het blijft allemaal spannend. Maar wat je ervoor terug krijgt is onbeschrijfelijk! Nieuwe vrienden, een andere werkwijze, frisse energie, motivatie en een ervaring voor het leven! Dan valt het gemis toch eigenlijk ook wel mee?

Conclusie

Alles waar ik zo bang voor was bleek uiteindelijk een lachertje te zijn in vergelijking met wat het mij heeft gebracht. Ik heb amper tijd om stil te staan bij het gemis van mijn comfortabele leventje door alle indrukken die ik hier krijg. Met de juiste huisgenoten vallen alle huishoudelijke taken honderd procent mee en het is alleen maar mooi om te zien wat je allemaal zelfstandig kan. Je leert van elkaar en je leert jezelf van een hele nieuwe, sociale en sterke kant kennen.

Het heeft mij zelfvertrouwen gegeven. Nieuwe vrienden maken is hier geen probleem en de begeleiding van JongLeren.es is super goed. Ze zijn erg betrokken bij alle studenten en al snel heb je er hier een extra familie bij!

Uiteindelijk ligt de keus dus bij jou, want JIJ bent degene die het waar moet maken! Volg je hart en stap uit je comfortzone, maak vrienden voor het leven en geniet van al het moois dat dit land je te bieden heeft. Dit soort momenten zullen je leven verrijken, dus grijp je kans!

Tot snel in Spanje!

Liefs, Lisa (student Mediavormgever Cibap)