De oplossing; een online buitenlandse stage – Ilze

De oplossing; een online buitenlandse stage – Ilze

Mijn naam is Ilze van Eijkeren, 18 jaar oud en een studente aan het mboRijnland. Ik volg de opleiding international business studies en (junior) accountmanager en zit in mijn laatste jaar. De naam zegt het al, een internationale opleiding. Een opleiding met één “verplichte” buitenlandse stage. Klinkt bij mij als muziek in mijn oren.

Jezelf ontwikkelen

Vier en een halve maand in het buitenland jezelf ontwikkelen op vakkundig-, maar uiteraard ook op zelfstandig gebied. Een onderwerp in de klas waar wij niet over konden ophouden. Na er twee jaar naartoe te leven met mijn medeklasgenoten was het dan eindelijk zo ver! De voorbereiding werden getroffen, iedereen gaf zijn locatie voorkeur door en er werd gezocht naar geschikte stageplekken. Ook al was tijdens deze periode het virus Covid-19 al erg aanwezig, bleven wij positief en was er nog veel hoop op vertrek.

Maar toen kwam het slechte nieuws: Heel Spanje is code oranje verklaard. Volgens de overheid is het dan niet meer verantwoord om studenten naar het buitenland te laten reizen en er stage te lopen. Dit brengt mij naar de situatie waar ik nu in zit; JongLeren.es heeft samen met school besloten om een tijdelijke oplossing te vinden: een online buitenlandse stage. De studenten zitten in Nederland aan hun bureau en lopen virtueel stage bij bedrijven in Spanje. Dit geeft natuurlijk een totaal andere ervaring dan verwacht.

Eigen bed, eigen bureau

In plaats van 2200+ km van huis, gewoon wakker worden in je eigen bed en werken aan je eigen bureau. De online stageperiode zou twee maanden duren en er zou dan worden gekeken of het veilig zou zijn om richting Spanje te vertrekken. Maar niks was minder waar. De besmettingen in Nederland namen weer toe en er werd ook code oranje afgegeven voor delen in Nederland. Ze kwamen toen tot de conclusie dat het vertrek naar het buitenland niet meer plaats zou vinden. Het is nu geen tijdelijke oplossing meer, maar een vast besluit.

Dit betekent voor mij, maar ook nog vele andere studenten dat het thuiswerken realiteit is geworden. In het begin van mijn online stage heb ik erg moeten wennen aan het constante thuis zitten en het zorgen van eigen tijdsindeling. Ook ben ik echt een gevoelsmens en vind ik persoonlijk contact erg belangrijk. Dit was dan ook een knelpunt waar ik tegenaan liep. Hierdoor heb ik een tijdje last gehad van weinig motivatie en minder inzet. Dit was iets waar ik mezelf niet in terug kon vinden, aangezien ik altijd hardwerkend en gemotiveerd ben.

Activiteiten plannen

Uiteindelijk had ik door dat dit niet mijn manier van werken was en ben ik opzoek gegaan naar een oplossing om mijn de motivatie die er altijd was, terug te vinden. Ik ben begonnen met het plannen van mijn dagelijkse activiteiten, binnen- en buitenshuis. Dit gaf mij het overzicht van de taken die moesten gebeuren en de tijd die ik over had voor overige activiteiten, zoals werk en hobby’s.

Ook heeft het goede contact en duidelijke afspraken met mijn stagebedrijf erg geholpen. Doordat ik alles op een rijtje had gezet werd alles veel overzichtelijker. Het is natuurlijk jammer dat mijn vertrek naar Spanje niet door is gegaan, maar het thuiswerken en werken op een afstand heeft mij ook zeker geleerd over zelfstandig werken en over de waarde van plannen.

Eén ding wat zeker is; dat ik het eerstvolgende aanbod voor een buitenlandse stage met beide handen aanpak!