Groeien op de arbeidsmarkt – Marnix

Groeien op de arbeidsmarkt – Marnix

Hoi, mijn naam is Marnix Rollfs of Roelofs. Ja zeker dat is mijn achternaam, Rollfs of Roelofs!

Ik ben op dit moment 19 jaar en doe de opleiding Media Productie Management op het Nova College in Haarlem. Ik zit in mijn laatste jaar en ben nu bezig met mijn afstudeer stage. Daarvoor ben ik nu 4 maanden in Spanje. Hè stage in Spanje? Kan dat? Ja zeker! Op mijn school geven ze leerlingen de mogelijkheid om een stage te volgen in het buitenland. Dit kan zijn in onder andere  Engeland, Finland, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Fulltime werken in Spanje

Waarom heb ik nou gekozen voor Spanje?  Normaal gesproken ga je naar een land als Spanje op vakantie. Elke keer als ik naar het buitenland op vakantie ging had ik altijd de vraag, hoe zou het zijn om in dit land fulltime te werken? Is dat zwaar doordat je familie en vrienden er niet bij zijn, of is het juist niet zwaar en gaan de dagen hier veel sneller dan in Nederland? Doordat ik mij dit altijd afvroeg, is dat de één van de reden geweest dat ik gekozen heb om in Spanje stage te gaan lopen.

Maar ook om het weer natuurlijk! Ik bedoel geef nou toe, wie wilt er nou niet 4 maanden lang lekker weer hebben als je naar je werk gaat, of als je lekker in het weekend in de tuin ligt.

De grootste reden is toch wel het avontuur dat ik ging beleven in Spanje. Mijn hele verblijf hier in Spanje zag ik als één groot avontuur dat ik nooit zal vergeten!

Waarom heb ik überhaupt gekozen voor een stage in het buitenland? Nou omdat ik Nederland wel een beetje zat was. Nee grapje, in Nederland heb je onwijs veel mogelijkheden om door te kunnen groeien op de arbeidsmarkt. Maar toen ik in mijn eerste jaar te horen kreeg dat ik een internationale stage kan volgen ging ik er helemaal voor! Ik dacht: zo’n kans krijg je niet vaak, dus ik zeg doen! Ik had in het begin wel wat twijfels over bepaalde zaken, bijvoorbeeld het financiële plaatje, maar heb het uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om er voor te gaan. En ik heb er zéker geen spijt van! Want wat een avontuur is dit zeg! Wauw!

Relaxter dan Nederland

Mijn stage periode in Spanje, Marbella, begon in januari 2015. Een halve week voordat mijn stage echt begon heb ik eerst kennis gemaakt met Marbella en de omgeving, waar ik de afgelopen maanden gewoond heb.

Het eerste wat erg opviel, is dat het hier allemaal wat relaxter gaat dan in Nederland. Ik denk dat dat wel het grootste verschil is tussen Spanje en Nederland.

Als je bijvoorbeeld in Nederland op de bus moet wachten en deze komt 3 minuten later komt dan gepland, wordt men boos op de buschauffeur, zijn ze de hele dag chagrijnig en hebben het er de hele dag over. Maar als de bus hier bijvoorbeeld 10 minuten later komt dan gepland, dan is iedereen rustig en maakt grapjes met de mensen om hen heen. Dit is iets wat ik zelf heb meegemaakt.

Halverwege mijn stage moest ik een keer met de bus naar kantoor (normaal gesproken ga ik met de auto) en de bus zou om half 9 bij de halte aankomen waar ik stond te wachten. Dit werd uiteindelijk kwart voor 10… Ik als echte Hollander werd daar natuurlijk een beetje gefrustreerd van terwijl de mensen om mij heen grapjes maakte. Zij zagen het van de zonnige kant. Dat zou je nooit in Nederland zien!

Een cultuurverschil tussen Spanje en Nederland is dat hier in Spanje mensen gewoon op de snelwegen fietsen… Ja echt ze fietsen op de snelwegen. Levensgevaarlijk natuurlijk, maar ja dat weerhoudt hen niet. Nee hoor zij rijden met gevaar voor eigen leven over de snelweg om op hun plaats van bestemming te komen. Ik moet ook eerlijk toegeven, dat als ik naar mijn stage rij dan vind ik het best tricky om langs hen te rijden. Je hoeft maar één foute beweging te maken en het kan zo over en uit zijn.

Ontmoetingsplekken

Maar laten we het vrolijk houden! Een ander groot cultuurverschil tussen Spanje en Nederland is het leven op straat. Dat is echt een fantastisch iets. Als het werk klaar is, de gezinnen weer bij elkaar zijn gekomen en gegeten hebben, dan gaan ze naar verschillende ontmoetingsplekken. Zo gaan ze hier in Marbella naar de boulevard, naar parken in het centrum of naar de verschillende havens die Marbella heeft. Hier is dan altijd wel wat te beleven en onwijs druk! Maar dat is alleen maar gezellig en super tof!

Dus mocht je de kans krijgen om een stage in het buitenland te volgen… dan zou ik dat zeker doen! Zo’n groot avontuur maak je niet vaak mee en staat ook nog goed op je CV!

En als je dan mag kiezen welk land, zou ik voor Spanje gaan. Het is misschien een land dat bekend staat om de warme vakanties, maar het is ook zeker interessant om de andere kant van dit land te leren kennen.

Als je het helemaal goed wilt doen, dan zou ik zeker de hulp inschakelen van Jongleren.es. Joyce helpt je om een te gekke stage te vinden die voor jou geschikt is! Zij heeft voor mij een stageplek gevonden waar ik het onwijs naar mijn zin heb en voorlopig eigenlijk nog niet weg wil!

Ik ben echt superblij met de hulp van Joyce van Jongleren.es.

Dit bericht sluit ik af met een geweldige quote van schrijfster Helen Keller:

-Life is either a daring adventure or nothing-

Wil je verder lezen?