Coaching tijdens je stage in het buitenland – Joyce

Coaching tijdens je stage in het buitenland – Joyce

Een stage in het buitenland betekent geconfronteerd worden met veel nieuwe dingen, maar vooral met jezelf. Sommige studenten krijgen in het begin van hun stage last van heimwee. Ook studenten die er nog nooit eerder last van hebben gehad in hun leven. Heimwee is niet te voorspellen en vooral niet goed uit te leggen aan anderen. Als je er nog nooit last van hebt gehad, heb je geen idee hoe vervelend dit kan zijn. Het is een soort monster dat zich op de meest onverwachte momenten roert, en je totaal kan verlammen.

Joyce haar ervaring

Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik als 15-jarige naar Engeland ging om daar een maand als au-pair te werken. Toentertijd bestonden er nog geen mobiele telefoons en bellen van een vaste telefoon was nog mega duur. Ik kon dus hooguit een keer in de week kort naar huis bellen en dat vanuit de woonkamer van het gezin en niet vanuit mijn eigen kamer of bedje. Als ik naar huis belde en de stem van mijn moeder hoorde, begon ik steevast te huilen. Mijn moeder deed dan net of ze het niet hoorde en begon me allerlei vragen te stellen totdat ik mezelf weer herpakt had. Niet een keer heeft ze gevraagd of ik naar huis wilde en wat ben ik blij dat ze dat toen niet heeft gedaan.

Het was een ontzettend moeilijke tijd en de maand leek wel een jaar te duren, maar ik had het nooit willen missen. Ik moest namelijk op zoek naar een manier om me toch een beetje thuis te voelen en mijn verdriet een plek te geven. Ik hield toen al van schrijven, een dagboek bijhouden was dus een van de manieren om me te uiten en ik schreef brieven naar familie en vrienden.

Afleiding

Verder ging ik wandelen en fietsen en speelde ik uiteraard met de jongens van vijf en zeven in het gezin. Afleiding hielp altijd en even een potje janken op zijn tijd luchtte ook op. Opgeven was gewoon geen optie en op wilskracht kun je een hoop was mijn motto. Er is namelijk maar een manier om heimwee te overwinnen en dat is dwars doorheen. Zo denk ik er trouwens nog steeds over.

Tegenwoordig woon ik alweer jaren in het buitenland en heb geen dag last van heimwee gehad! Binnen het JongLeren team ben ik dan ook degene bij wie studenten terecht kunnen als ze last van heimwee hebben. Ik ben namelijk naast ervaringsdeskundige ook opgeleid tot coach. Ik begrijp dus wat ze doormaken en kan ze helpen de heimwee te overwinnen.

Coachingsessie

Er zijn studenten die er na zo’n coachingsessie voor kiezen deze bijzondere periode in hun leven met beide handen aan te pakken. Zij gunnen zichzelf een coachtraject. In zo’n geval verhelderen we de coachvraag en spreken we af hoeveel sessies we nodig denken te hebben. Coaching vindt plaats op een fijn terras, ergens binnen maar kan ook online. De sessies zijn flexibel in lengte en worden per minuut bijgehouden, zo houden studenten inzicht in hun ‘coachtegoed’ en wordt elke minuut nuttig besteed.

Wil je meer weten over coaching tijdens je stage in het buitenland? Laat het weten via het contactformulier.