Blog over mijn NIE aanvraag – LOTTE.

Blog NIE 1

AFSPRAAK MAKEN VOOR NIE

Samen met Melissa gingen we voor het eerst naar de Policia Nacional om een afspraak te maken voor het aanvragen van een NIE nummer. We hadden alles goed voorbereid. ID en zorgpas mee, meest gestelde vragen hadden we vertaald naar het Spaans en de route hadden we van begin tot het eind uitgestippeld. We gingen er vroeg heen, om een lange rij te voorkomen. We waren er al om half 9. In het begin was het zoeken waar we precies moesten staan, overal stonden wat mensen. We zagen een bordje met het woord: extranjeria (buitenlanders) en daaronder stond N.I.E. Dus daar gingen we achter in de rij staan. Om 9 uur gingen de deuren open en vormde de wachtrij zich binnen. Iedereen moest een voor een in een kamertje komen. Toen het onze beurt was, gingen we er samen in. We begonnen Engels te praten. De ambtenaar zei gelijk: No! No English, no English. En wij dachten echt; wat nu? We probeerden wat, maar het lukte niet. Opeens herinnerde ik mij dat er in de rij iemand aan ons wat wilde vragen, in het Spaans. Toen zeiden we dat we geen Spaans spraken en hij begon de vraag opnieuw te stellen in het Engels. Dus ik vroeg aan die man of hij ons wilde helpen met vertalen. Uiteindelijk kwamen we eruit en hebben we een afspraak gemaakt voor ons en twee andere meiden, Frances en Lisanne! De Spaanse ambtenaar had verteld wat we voor de volgende afspraak moesten doen en mee moesten nemen. Dat komt helemaal goed, dachten we…

Vul jouw naam en e-mailadres

in en ontvang het stappenplan

voor het aanvragen van je NIE in

Málaga of Marbella!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Blog NIE 2

BETALEN BIJ DE BANK EN FORMULIEREN REGELEN

Na de terugkomst van onze eerste afspraak ging ik gelijk aan de slag. De formulieren kon ik gemakkelijk via internet downloaden. Astrid, iemand van kantoor, heeft mij geholpen met welke opties ik aan moest kruisen op de formulieren, omdat zij hier veel ervaring mee heeft.  Woorden die ik niet begreep, had ik zelf vertaald via het internet en als ik er niet uit kwam, was er altijd wel iemand op het kantoor die me wilde helpen. Bij de bank Cajamar hadden we €9,45- betaald, omdat dat bedrag op internet stond. Uiteindelijk bleek dat ook niet goed te zijn bij de volgende afspraak… wordt vervolgd ;)

TWEEDE AFSPRAAK 

De tweede afspraak hadden we 2 weken later, rond 10 uur ‘s ochtends. Samen met Melissa liep ik er heen en we zouden Lisanne en Frances bij de Policia Nacional ontmoeten. We waren goed voorbereid. We hadden alles meegenomen waar ze om hadden gevraagd:

ID en zorgpas origineel

ID en zorgpas kopie

Praktijkovereenkomst 

Ingevulde EX-18 formulier

Formulieren van bewijs van betaling

Toen we aan de beurt waren, bekeken ze onze formulieren en het bleek het toch niet goed genoeg te zijn. Hmmm… en we dachten zo dat het goed zou komen! Wat ze graag de volgende keer wilden: 

Praktijkovereenkomst (in het Spaans)

Erasmus formulieren (in het Spaans)

ID en zorgpas kopie ook van de achterkant (ik had alleen van de voorkant)

En we moesten €10,60 betalen, i.p.v €9,45 (wat op internet stond)

We kregen de mogelijkheid om weer een nieuwe afspraak te maken voor de volgende week. 

Blog NIE 5

BETALEN BIJ DE BANK EN FORMULIEREN REGELEN / DEEL 2

Ik had nu een week de tijd om de overige dingen te regelen, dus ik ging gelijk aan de slag! Ik had mijn eigen praktijkovereenkomst laten vertalen naar het Spaans en mijn school gemaild of ze Spaanse Erasmus formulieren konden aanleveren. Ook moest ik opnieuw naar de bank om extra geld bij te betalen. Daarvoor moest ik weer opnieuw de betalingsformulieren uitprinten en het overige bedrag invullen. Dat was €1,80. Ook moest ik bij de bank het overige bedrag betalen, waar ik in het begin ook was geweest. Ik had het bij Cajamar betaald. Je kan daar tot 2 uur ‘s middags terecht voor de NIE betaling. 

DERDE AFSPRAAK

En daar gingen we weer. Op onze oude vertrouwde route naar de Policia Nacional, geen routeplanner meer nodig. We hadden nu echt alles gedaan en meegenomen waar ze om vroegen. We hoopten nu dat we onze NIE nummer eindelijk in ontvangst konden nemen. Maar ja, het is Spanje he. Ze zouden zo er iets bij kunnen verzinnen of ergens een kopie van kunnen vragen. We hadden onze afspraak rond 1 uur s’ middags. Toen ik aan de beurt was, legde ik de dikke stapel papieren op tafel. Alsjeblieft. Hij ging er gelukkig mee akkoord en hij voerde de informatie in de computer. Hij had zelfs geen vragen meer aan mij Zo goed heb ik het dus ingevuld, haha! YES! Is het nu eindelijk gelukt? En ja hoor, hij haalde het geplastificeerde pasje tevoorschijn en gaf het aan mij. Ik voelde mij echt trots! Na al dat gedoe is het gewoon gelukt. 

Ik vond het echt een leuke ervaring om mee te maken. Ik ben meer te weten gekomen over de overheid en het gedrag van de ambtenaren in Spanje. Ze willen bijvoorbeeld overal een kopie van haha. Tijdens dit proces word je ook zelfstandig omdat je zelf op zoek moet gaan naar de formulieren, je moet opletten of je alles goed doet en je verdiept je in de taal. Het was een leerzaam proces! Voor de volgende stagiaires die een NIE gaan regelen, wens ik ze heel veel succes. Ik heb een stappenplan gemaakt om de NIE-aanvraag makkelijker te maken.